• Follow us on Twitter
  • Follow us on Facebook

Galindeng És Lilin di Nagara Babah

Kénging Dede Syafrudin
Kintun kana Facebook
Mangle
Lilis Maryati ngahaleungkeun lagu Sunda di Chengdu, Cina [Potrét/Ilustasi: dok.pribadi]

Lagu És Lilin kaasup lagu ti tatar Priangan anu réa dipigandrung ku salian ti urang Sunda. Lagu és lilin ogé geus ngagederkeun masarakat dunya dina “Festival Of Intangtible Culture Heritage” (FICH)  nu lumangsung di Chengdu, China, sababaraha waktu nu kalarung. Éta lagu geus mampuh nyedot perhatian panongton FICH. Salian ti lagu És Lilin, lagu Mojang Priangan ogé dihaleuangkeun ku juru kawih Lilis Maryati, S.Pd.

“Panongton féstival waktos nguping lagu És Lilin sareng mojang priangan téh, mani antusias pisan. Sanaos teu ngartos kana rumpakana, tapi nguping wirahma laguna aranjeuna saperos nu kahibur. Da éta baé saréngséna lagu dihaleuangkeun, nu keprok dugi ka éak-éakan,” ceuk Kasie Kabudayaan, Dinas Pendidikan & Kebudayaan Kabupaten Bandung, Lilis Maryati, S.Pd waktu tepung jeung Manglé, sawatara waktu nu kaliwat di Soréang. 

Salian ti lagu És Lilin jeung Mojang Priangan, dina éta féstival nu diluluguan ku PBB téh, Indonésia ogé mintonkeun rampak kendang jeung tari tradisional, jaipongan.  Saluyu jeung katangtuan ti pihak panitia FICH, alat  musik nu dipaké salian tradisional ogé wajib diadumaniskeun jeung alat musik anu modéren.

Harita, Kabupatén Bandung anu ngawakilan Indonésia mawa angklung, nu dijejeran ku grup musik Komstrad – Indonesia, “Bamboo Ensamble”.  Alat musik tina awi téh diadumaniskeun jeung tarompét, hitar sarta alat musik modéren lianna. Tina ratusan kabupatén jeung kota sa- Indonésia, nu kapilih pikeun jadi “duta” dina FICH téh ukur Kabupatén Bandung.

“Malih  sa-Asia Tenggara mah mung ukur diwakilan ku dua nagara, nyaéta Indonésia sareng Tailand. Dina éta féstival nu lumangsung salami sapuluh dinten téh, sakedikna kacatet aya dalapan welas nagara anu midang, di antarana Amérika Serikat, Cina minangka pribumina, Indonésia, Tailand, Brazil, Jérman, Afrika, Rusia, Nigéria, sareng Jérman,” Lilis ngémbohan.

Rombongan Indonésia dipingpin ku Sékda Kabupatén Bandung, Sofyan Nataprawira, dibarengan ku Asistén Ékonomi Pembangungan, Sétda Kab.Bandung, Yayan Sobarna; Sékrétaris Dinas Pendidikan & Kebudayaan Kabupatén Bandung, Agus Firman Zaini; jeung Kabid Kebudayaan, Mieke Herawaty. Harita ceuk Lilis, Indonésia meunang kasempetan genep kali midang dina panggung nu tempatna béda-béda.

“Pokona mah agul sareng reueus pisan, unggal midang antusias ti nu lalajo saé pisan,” pokna deui.

Papadaning kitu, ceuk Lilis, dirina ngarasa sirik waktu nyaksian masarakat Cina anu sadar kana disiplin. Salian ti mampuh ngajaga lingkungan kotana sangkan tetep beresih téh, ogé salila lumangsungna féstival kaayaan tetep aman. Malah masarakat anu lalajo FICH bisa ngajaga katartiban, buktina teu aya saurang ogé nu ngaliwatan garis wates antara nu lalajo jeung panggung. Padahal batas téh, ukur dihalangan ku bola nu ditalikeun kana tihang.

Hal séjén nu matak kataji di nagri Babah, gedong kasenianana salian ti anggréng téh ogé kapiara pisan.

“Sigana mah pamareétahan Cina merhatoskeun pisan kana hirup-huripna kasenian daérah,” pokna.***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu: