• Follow us on Twitter
  • Follow us on Facebook

Ningkatkeun Ajen Pulitik Wanoja

Kénging Ayie Sundana
Kintun kana Facebook
Mangle
SN1385009991.jpg [Potrét/Ilustasi: ]

Pamarentah ngaliwatan Kementerian Pemberdayaan Perempuan dan Perlindungan Anak jeung Kementerian Dalam Negeri ngagelar kagiatan pikeun ngaronjatkeun kapasitas Caleg wanoja dina Pemilu 2014. Kagiatan ieu dihadiran ku ibu Menteri  Linda Gumelar jeung Gubernur Jabar, H. Ahmad Heryawan.

Patalina jeung dilaksanakeunana kagiatan ieu, ibu Linda dina biantarana netelakeun yen dina ngaronjatkeun kapasitas Caleg wanoja dina Pemilu 2014 téh mangrupa kabutuhan jeung hak pulitik para wanoja anu kudu ditedunan sarta mangrupa hiji implementasi ‘affirmative action’, kusabab Caleg wanoja boga batasan, sumberdaya pulitik jeung pangalaman dina persaingan di pasar pulitik.

Nilik kana UU Nomor 7 Tahun 1984 ngeunaan Pengesahan Konvensi Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Terhadap Perempuan, pamarentah boga kawajiban pikeun ngapasilitasi “pembekalan” keur para Caleg wanoja.

Ngaliwatan kagiatan ieu dipiharep para Caleg wanoja bisa nyumbang pikiran sarta ngabina gawebareng dina enggoning ngumpulkeun sora dina Pemilu 2014. 

Nurutkeun Linda Gumelar, aleg wanoja dipiharep sangkan bisa leuwih merhatikeun kana kamekaran aspirasi rahayat. Dina kontek kampanye kudu bisa pokus kana kapentingan, aspirasi, kabutuhan jeung rupa-rupa masalah ngeunaan wanoja jeung anak. 

Opat point anu kudu diperhatikeun ku para caleg wanoja. Kahiji, kudu bisa ngaposisikeun jeung merankeun minangka kampium demokrasi anu sajati sangkan dina persaingan di pasar pulitik bisa ‘fairness’.

Kadua, mekarkeun ajen-inajen kamanusaan anu adil jeung beradab pikeun ngahontal kasuksesan sacara terhormat.

Katilu, ‘tebar keramahan’ atawa kudu someah sacara pulitik keur para konstituen sarta anu kaopat ngajauhkeun diri tina praktek demokrasi transaksional.

Masarakat, dina Pemilu taun 2014 diharepkeun kudu bisa milu ngarojong jeung nyukseskeun wakilan 30 persen wanoja di parlemen.

Linda Gumelar, netelakeun ukuran kamajuan bangsa diukur dina indicator IPM. Indeks IPM anu nepi ka sababaraha indikator nyaeta pendidikan, kasehatan jeung daya beuli dina ngahontalna sacara nasional nepi kana 72, 77 point . Tapi, keur gender mah masih aya jarak , dimana gender lalaki leuwih luhur dibanding wanoja. Pikeun indek gender wakil wanoja nepi kana 69,14 point. Husus provinsi  Jawa Barat posisi IPM  aya dina kaayaan alus nyaeta nepi kana 72,27 point. 

Gubernur Jawa Barat, H. Ahmad Heryawan dina kateranganana netelakeun yen Pemprov. Jabar mere lolongkrang dina partisipasi wanoja jeung lalaki téh sarua.

Dina proses pencalegan kudu bisa refresentatif sarta Caleg wanoja bisa milu kompetensi. Di lembaga legislatif, partisipasi wanoja nyekel peranan anu penting, ku ayana wanoja minangka anggota legislatif dipiharep bisa milu merjuangkeun hak-hak wanoja.

Nilik kana konteks masalah pangwangunan anu keur karandapan ayeuna, kahadiran anggota legislatif wanoja dipiharep bisa milu partisipasi keur ngarengsekeun rupa-rupa masalah anu keur mekar di sababaraha wilayah diantarana masalah luhurna Angka Kematian Ibu (AKI) dina ngalahirkeun jeung Angka Kematian Bayi (AKB). Lian ti éta nasib para TKI atawa TKW hususna di Jawa Barat jadi pasualan nu kudu direngsekeun sagancangna.***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu: