• Follow us on Twitter
  • Follow us on Facebook

Mémérés Sungapan Kahirupan

Kénging Rumpaka
Kintun kana Facebook

Teu sing lahuta kahayang masarakat mah, ukur miharep bisa hirup jeung huripna. Ngan, kahayang nu basajan kawas kitu gé teu gampang, lantaran loba pisan halangan-harunganana. Antukna, nu remen kasaksén, loba kénéh nu heureut pakeun, teu gampang nyumponankabutuh sapopoéna.

Saha nu salah mun masarakat teu raharja? Tudingan gé, teu kaliru mun dialamatkeun ka pihak-pihak nu ngurus ngatur ieu nagara. Da, kahirupan masarakat mah, kumaha kawijakan huluwotan pamaréntah.

Nilik ka dinya, kaharti mun loba nu teu sugema ku kaayaan. Nu kawas kitu téh, prah di mana-mana.  Kaum buruh loba nu teu ngarasa kacumponan hak-hakna, kitu deui nu ngandelkeun tatanén ninggang kana kekecapankaruhun, ‘patani kari daki’.

Dina nyumponanbubutuh hirup, mémang, loba kénéh nu ngandelkeun lahan tatanén. Ngan, nya kitu, najan ceuk para ahli kabutuh pangan masarakat bisa kacumponan ku hasil tatanén di urang, dina émprona mah teu kitu. Nu puguh mah, angger nguyang ka batur.

Mitra, paraahli tatanén yakin, nagri urang masih kénéh bisa ngandelkeun hasil tatanén keur nyumponankabutuh sapopoéna. Ngan, cenah, prak-prakanana teu gampang téh, lantaran loba kénéh pihak nu ngorbankeun deungeun demi kapentingan pribadina. Ku lantaran, kitu, taya deui jalan lian  ngarep-ngarep pamingpin nu boga kawani jeung kamampuhan ngalarapkeun kawijakan tatanén nu merenah jeung kaayaan di urang. ***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu: