• Follow us on Twitter
  • Follow us on Facebook

Nguji Larapna Démokrasi

Kénging Ensa Wiarna
Kintun kana Facebook

Pilihan geus ditangtukeun. Kari prak ngalaksanakeunana. Saperti milih sistim démokrasi, kari larapna  dina rupa-rupa kahirupan, kaasup dina cara nangtukeun pamingpin nagara jeung pamaréntahan.

Démokrasi jadi kacapangan. Malah, jadi kaagulan jeung andelan. Ngan, dina larapna mah remen nogéncang antara nu samistina jeung nu mengpar tina sistim démokrasi téa. Kitu téh, remen kasaksén dina waktuna éta sistim rék ditanjeurkeun.

Remen kasaksén, nanjeurkeun demokrasi gé teu babari. Kasakitna, di antarana, ngahontal tujuan kalayan ngahalalkeun sagala cara. Balukarna,  loba aturan anu dilanggar, padahal taat kana aturan téh bagian tina upaya ngalarapkeun démokrasi téa. Sabalikna, upama aturanana dilanggar, céda-céda demokrasi moal bisa disumput-sumput.

Nanjeurkeun démokrasi dina milih pamingpin, ku cara ngaharegan hak pilih masing-masing. Saha waé boga hak nangtukeun pilihanana. Hartina, éta hak téh kudu ‘murni’ jolna tina kereteg haténa dumasar kana tinimbangan pribadi masing-masing.

Mémang, dina nangtukeun pilihan, bisa waé ngajak-ngajak pihak séjén sangkan sapamadegan  jeung dirina.  Atuh, sakadar  ngajak jeung ngayakinkeun batur sangkan milih nu sarua jeung pilihan pihak nu ngajak,  moal jadi ‘ceda’ kana demkorasi. Lir ngiklankeun barang, salila ngalus-ngalus éta barang kalayan teu ngagogoreng barang séjén, teu jadi pasualan. Kitu deui, nu milih jeung ngalus-ngalus kandidatna, kawilang wajar, ulah soteh jadi ‘meuntas’ tina ngalus-ngalus calonna jadi ngagogoreng pihak sejen. ***

Kirim Koméntar tina Facebook

Kirim Koméntar

Jenengan
Alamat Émail
Alamat Wéb
Koméntar
Serat Kodeu: